Zoeken
  • Yvonne

It's all in the name...

Bijgewerkt: 4 mei 2020

Hulp verlenen, daar zijn wij als hulpverleners goed in. It's all in the name :)

Hulp vragen is voor hulpverleners vaak een stuk lastiger.


In 2011 lag ik in het ziekenhuis. Brand in een transformatorhuisje zorgde ervoor dat alle patiënten geëvacueerd moesten worden. Mijn fysieke toestand, maakte dat ik afhankelijk was van anderen. De hulpverlener in mij wilde mee gaan helpen met de evacuatie. In plaats daarvan lag ik in bed en was ík afhankelijk. Dat was moeilijk voor me.Het was niet de enige keer dat ik zelf hulp van hulpverleners nodig had. Spanning rondom de vliegmedische keuring met een grote kans dat ik niet meer zou mogen vliegen in de helikopter, 2 flinke operaties, het overlijden van mijn zus eind 2011, terugkeer op het werk wat niet zo soepel verliep. Ik merkte dat het teveel voor me werd. Een huisarts vertelde me dat ik last had van burn-out klachten en raadde me aan om hulp te zoeken.


Waar ik in het ziekenhuis verplicht werd tot accepteren van hulp bij de evacuatie, had ik nu zelf de regie in handen of ik hulp wilde vragen om van mijn burnout af te komen.

Ook dit was niet makkelijk. Het leek toch op falen, ik kon het niet zelf en dat riep wel schaamte op.


Op advies van de huisarts ging ik naar een psycholoog die gespecialiseerd was in Burn-out.

Ik heb goede tips en handreikingen gekregen, maar voelde niet echt een klik met de psycholoog. Ik heb er een hekel aan dat anderen voor mij invullen hoe ik me wel zal voelen en dat deed de psycholoog nogal vaak. Met de wetenschap van nu, zou ik beter naar een andere hulpverlener toegegaan zijn. Ik vermoed zomaar dat ik sneller en op een andere manier van mijn burnout hersteld zou zijn.


Tijdens mijn Councelor- en Medische Basiskennis studie, kreeg ik les over 'de effectiviteit van hulpverlening'. Meerdere wetenschappelijk studies hebben onderzocht welke onderdelen van hulpverlening effectief zijn.

De cijfers hieronder geven een overzicht:

  • 40% spontaan herstel

  • 21% relatie met cliënt

  • 15 % placebo effect

  • 15 % hoop op verandering

  • 15 % door toegepast technieken

  • 9 % overige factoren.


Of te wel: de hulpverlenersvorm (de toegepaste technieken) is belangrijk, maar nóg belangrijker (meer dan 2x zoveel) is de hoop op verandering en de relatie met een hulpverlener.

En ook niet onbelangrijk: Er is niets mis met het even wachten voordat je hulp gaat vragen: 40% herstelt spontaan.


Helden krijg het tijdens hun werk 'behoorlijk voor hun kiezen'. Heldenwerk is mooi werk, maar kan fysiek en emotioneel zwaar zijn.


Hulp vragen is niet makkelijk. Wij zijn als helden gewend om anderen te helpen. Weet dat je niet de enige bent! Toegeven dat je hulp nodig hebt kan echt heel moeilijk zijn. Vaak ziet je omgeving dat eerder dan dat jij het in de gaten hebt.


Ik wil je uitnodigen om een rustig moment te nemen en je eens af te vragen hoe het met je gaat, hoe red jij je, hoe kom jij de dag door, wordt je in je vrije tijd vaak herinnerd aan je werk? Ik adviseer je om eens bij vrienden en familie te vragen hoe zij vinden dat het met je gaat. Ben je veranderd door het werk dat je doet?


Mocht je merken dat het toch wel allemaal erg zwaar voor je is, dan zou ik je adviseren om hulp te zoeken, zodat je er niet alleen voor staat.

Het is goed om te beseffen dat jouw familie en vrienden geen hulpverleners zijn. Probeer ze ook niet die rol te geven, dat is niet eerlijk voor ze.


Ik sta je graag bij. Ik ben er voor je. Als medeheld praten we dezelfde taal en dat helpt. O ja, en voor de duidelijkheid: bij mij hoef/ga je echt niet de hele tijd over je gevoel te praten! Soms is het zelfs beter om niet te praten, er zijn andere manieren om jou te helpen. Ik leg je dat graag uit bij een kennismaking. Dan ben jij meteen in de gelegenheid om te onderzoeken of jij bij mij op je plek bent. Ik kan je dan ook al vast wat tips en tools meegeven, zodat je meteen aan je herstel kan gaan werken. Kennismaking is gratis en voor niets, zonder verplichtingen en een afspraak is gauw gemaakt.


Je bent meer dan welkom: Samen sterker!


143 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven