Zoeken
  • Yvonne

De knop om...

Bijgewerkt: 5 jun 2020

De knop omzetten, daar zijn we heel goed in. Als er gehandeld moet worden, dan zijn we er, soms zelfs met gevaar voor eigen leven. De knop weer terugzetten is net zo belangrijk.

Je hoeft niet altijd 'aan' te staan. Je hebt ontspanning net zo hard nodig.


Als je niet hoeft te werken, kan je genieten van je vrije tijd, TOCH ?

Hoe vaak ben jij in je vrije tijd bezig met je werk?

Het wordt steeds normaler om een lijntje te houden met het werk. Even je mail checken, even controleren of er iemand gebeld heeft, of er nog nieuwtjes in de werkappgroep zijn. Mogelijk heb je jouw eigen simkaart en werksimkaart in dezelfde telefoon en wordt de grens tussen werk en prive nog kleiner. Slim? Nee niet echt. Maar het is een keuze.

Wat nu als geen keuze hebt?

Ik word wakker van een harde klap en vervolgens een schreeuw. Daarna stilte en weer geschreeuw. Ik zit rechtop in mijn bed en kijk hoe laat het is. Tjsezus, pas 5 uur in de ochtend. Ik strompel mijn bed uit, loop naar het raam en zie vervolgens een motorrijder op straat liggen. Zijn motor ligt plat op de weg, een auto staat daar met zijn voorbumper tegen aan. Oké, toen was ik wakker. Snel wat kleren aangetrokken en snel naar buiten gerend, 112 gebeld en na een korte scan waar mijn hulp het meest nodig was, ben ik naast de motorrijder op de grond gaan zitten. Ik zag dat zijn voet met een paar draadjes aan zijn been vastzat, verder lag die voet helemaal los. Geen bloed, maar vooral veel rauw vlees zichtbaar, het zag er enorm pijnlijk uit.


Terwijl het wachten op de ambulance best een tijd duurde, heb ik de motorrijder aan de praat gehouden. Hij was nog zo beleefd om op al mijn vragen antwoord te geven en blijkbaar gaf ik hem houvast want zijn geschreeuw ging over in praten.

Toen de ambulance kwam en ik aan de collega's mijn verhaal had verteld, liep ik weer terug naar huis. Op naar een bak koffie, daar was ik best aan toe.


In deze situatie zou iedere Held/Hulpverlener in actie gekomen zijn. Hulpverlenen stroomt door je aderen, niet helpen is in zo'n geval geen optie.

De uitdrukking "de knop omzetten" geeft precies aan wat er dan gebeurt. Je zet de knop om en je gaat door het vuur. Daar waar de meeste mensen weg zouden lopen, weg zouden kijken, geen verantwoording zouden kunnen/durven nemen, te bang zijn, niet meer zouden kunnen nadenken, niet meer zouden kunnen beslissen, staan wij, Helden, met onze neus voorop. Niet omdat het zo leuk is, niet omdat je graag een Held wilt zijn, niet omdat je zo nodig aan iedereen wilt laten zien hoe goed/sterk/heldhaftig/superman of superwoman jij wel niet bent, maar gewoon omdat jíj zo bent.

Die knop omzetten daar zijn we zo goed in.

Helden kunnen het enorm voor hun kiezen krijgen. In het uniform zit een mens, een mens met gevoel. Een mens met een enorme draagkracht, maar tegelijkertijd een mens met een beperkte draagkracht, een mens die emoties vaak heel lang buiten zich kan houden, maar die ergens ook een breekpunt heeft.


Wij, hulpverleners, hebben tijdens opleiding en training geleerd, hoe je de knop om moet zetten. Had je dat al niet van nature in je, dan leerde je dat wel, of je haalde de opleiding niet en was niet geschikt voor het werk.


Die knop terugzetten, daar wordt dan niet zoveel aandacht aan besteed.

Gek eigenlijk hè, want als je de knop niet bewust terug zet, kan het zo maar zijn dat je onbewust steeds meer volloopt met ellende, stress en spanning. Vaak ben je je daar helemaal niet van bewust. Enkele voortekenen hiervan zijn bijvoorbeeld:

Slechter slapen, gauw geïrriteerd zijn, minder vrolijk en meer somber of sacherijnig zijn, minder zin hebben in gezond eten, net even vaker een glas alcohol drinken, sporten-sporten-sporten om je ei kwijt te raken en steeds meer sport nodig hebben, je steeds vermoeider gaan voelen, minder zin hebben om leuke dingen te gaan doen, juist veel meer uitgaan of je juist opsluiten in je huis, geen zin meer hebben in sociale verplichtingen... Alles wat afwijkt van jouw-normaal, maar dan op een niet goede manier. Soms merk jij het niet, maar hoor je van je partner, vrienden of familie, dat je anders reageert dan anders en dat je als persoon aan het veranderen bent.


De knop omzetten doen hulpverleners eigenlijk allemaal op dezelfde manier. De knop weer terugzetten, doet ieder op zijn eigen manier. Het wordt tricky als de knop bij het terugzetten blijft hangen, als deze steeds een stukje minder ver terug gaat. Het wordt simpelweg écht ongezond voor je, als je de knop helemaal niet meer terug gezet krijgt. Als je altijd in de stressmodus blijft staan, alsof je altijd op moet treden en hulp moet verlenen. Dan wordt het echt tijd om te gaan leren hoe je de knop terug kan zetten, om te voorkomen dat het straks met jóu mis gaat.


De knop om kunnen zetten is belangrijk om je werk goed te kunnen doen. De knop weer terug kunnen zetten is net zo belangrijk, simpelweg om je leven leuk te kunnen leven, om niet in je vrije tijd nog last te ervaren van je werk, om in je vrije tijd ook écht vrij te kunnen zijn: Fysiek, in je gedachten en in je gevoel.

Heb je hier hulp bij nodig? Weet me te vinden! Je bent meer dan welkom.

70 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven